neděle 4. května 2014

Cvičení podle Mojžíšové

Už ani nevím kdo, ale někdo mi tenkrát poradil, abych zkusila cvičení podle Ludmily Mojžíšové. Začala jsem tedy zjišťovat, jaké jsou možnosti a kam se na takové cvičení dá chodit. Skupinových možností tohoto cvičení moc není (alespoň v Praze). Většinou se tím zabývají fyzioterapeutky a v rámci individuálních návštěv vás tyto cviky učí. Takové individuální hodiny ale mohou celkem lézt do peněz. 

Nakonec se mi podařilo najít Klub pohybu a krásy - Slunečnice, kde tohle cvičení mají skupinové. Cvičí se každou středu od 20:00, hodina stojí 150 Kč a cvičí s námi moc šikovná fyzioterapeutka Eva, která se nám individuálně věnuje. Mohu vřele doporučit.

Začala jsem tam chodit v září 2012 a chodím tam do teď (duben 2014). Cvičit ale pouze jednou za týden opravdu nestačí. Celou sestavu, kterou doporučuje paní Mojžíšová, je údajně potřeba cvičit pravidelně každý den. Začíná se s pěti opakováními u každého cviku a postupně se přidává, končí se až na 40 opakováních. Ke konci už je to tedy poměrně časově náročné. Chce to pevnou vůli a vytrvalost. Ale velmi důležité je, cvičení nebrat jako povinnost, ale jako něco, čím se krásně zrelaxujeteco a co vám udělá dobře.

S postupem času už existují i nové cviky, pokročilejší, zaměřené i na hluboké svalstvo, které paní Mojžíšová ve své sestavě zařazené neměla a které mohou být dobré právě na pánevní dno a s tím spojené oblasti. Tyto cviky se můžete naučit právě v klubu Slunečnice a pak si je cvičit doma.

Mohu doporučit i knihu od paní Mojžíšové, kde je celá sestava pěkně popsaná a podle které se dá cvičit doma. Myslím si, že tohle cvičení je to nejmenší, co můžete na podporu svého plánovaného těhotenství udělat. Ve srovnání s různými vyšetřeními a zákroky, na které vás posílají doktoři, je tohle opravdu příjemná činnost. Nechápu, proč nic takového nedoporučují třeba gynekologové, než vás rovnou začnou posílat na umělé oplodnění. Ano, přišli by o peníze, to bude zřejmě kámen úrazu. Ale pokud žena nemá prokázaný nějaký fyziologický problém (jako já), je v pořádku a přesto se jí nedaří otěhotnět, proč nezkusit tohle? Minimálně vám to neuškodí, spíš naopak. Posílíte si tím svaly pánevního dna a budete tak lépe připravené na porod ;-)

Žádné komentáře:

Okomentovat